Hajutyökurssi

Haluatko etsiä koirasi kanssa esimerkiksi sieniä, rahaa, tavaroita? Tai tarjota mukavaa puuhaa koiralle vaikkapa mausteen hajun etsinnällä? Haluatko harrastaa ilman lajisääntöjä tai kilpailutavoitteita?

Tällä kurssilla opetamme koiralle hajuerottelua, löydetyn hajun ilmaisua ja alkeistason etsintää. Ilmaisua pohditaan etsittävän asian mukaan, esimerkiksi tavaroita koira voi myös tuoda ihmiselle, mutta sienien ollessa kyseessä haluaisimme ehkäistä sen, että koira ei syö tai tallaa niitä. HUOM! Tällä kurssilla ei haistella / etsitä nosework-hydrolaattia.Nosework-kurssimme löydät kurssit-valikosta.

Koira on luotu käyttämään nenäänsä. Kirsua eli koiran nenää hyödynnetään monissa ihmisen työtehtävissä kuten pelastuskoiratyössä ja räjähteiden tai huumeiden etsijänä. Kaikenlaisten koirien hyvinvoinnille on tärkeää antaa tehtäviä, jotka kuuluvat niiden omaan maailmaan, lajityypilliseen käyttäytymiseen. Hajuaisti on koiran tärkein aisti.

Kenelle kurssi on tarkoitettu?

  • Kurssi on tarkoitettu kaikenrotuisille, yli 3 kk ikäisille koirille aina vanhusikään saakka.
  • Pienryhmässä neljä kurssilaista yhtäaikaa sisätilassa, eli koiran tulee pystyä toimimaan ryhmässä. Jokaisella omat taukopaikat näkösermein rajattuna.

Suositeltavat esitiedot:

  • Eläin oppii -verkkoluento 3 tuntia (sisältyy hintaan, oikeidet luentoon päivitetään perjantaisin päiväaikaan)
  • Palkkiomerkin käytön ja palkitsemisen perusteet tuttuja.

Mitä kurssi pääpiirteittään sisältää?

  • Harjoittelemme yksi koira kerrallaan. Muut koirat ihmisineen odottavat sisätilassa omalla paikalla näkösermien takana. Seuraamalla muiden työskentelyä opit myös itse paljon

  • Ensimmäisellä kerralla käydään läpi myös hajuerotteluun liittyviä asioita teoriassa, harjoitellaan käytännössä palkkion ajoitusta ja palkitsemistapoja ja pohditaan eri hajuja sekä ilmaisutapoja

  • Koulutamme koiraa tunnistamaan halutun hajun, harjoitushajun tai esineen muiden hajujen joukosta. Kun koira ja ihminen oppivat koulutusmenetelmän, koiralle voidaan opettaa merkityksellisen tuoksun (esimerkiksi sienten) etsintää ensin purkkiradalta ja sitten ympäristöstä.

  • Koulutamme koiralle ilmaisun, jolla se kertoo löytäneensä hajun / esineen

  • Eläin oppii -verkkoluento 3 tuntia

Liikunta ei voi korvata haistelutarvetta. "Jos ihmisen nenässä sijaitsevat hajujen aistimiseen tarkoitetut reseptorisolut levitettäisiin yhden solun syvyydeltä ihmisen kroppaan, ne peittäisivät kämmenen kokoisen alueen. Saksanpaimenkoiran hajureseptorisolut peittäisivät koko ihmiskehon. Esimerkiksi saksanpaimenkoiran aivoissa on 12 kertaa enemmän voimaa prosessoida hajuja ihmiseen verrattuna", yhdysvaltalainen poliisikoirakouluttaja Steve White kertoo