Nose Work -luento

HUOM! Tämä luento kuuluu Nose Work -alkeis- ja jatkokurssiimme sekä Nose Work -kausiryhmäläisille. Jos olet kurssilla, ilmoittaudu luennolle os. info (at) heiluvahanta.fi!

Luennolla käydään läpi mm. seuraavia asioita:

- Erilaisia väyliä lähestyä Nose Workin kouluttamista, kun menetelmät valitaan koiran yksilöllisyyttä kunnioittaen.

- Eri luokkien vaikeusasteiden harjoittelua, treenien pilkkomista sopiviin osiin

- Ilmaisua ja koiran elekielen seuraamista tunnistamisen havaitsemiseksi

- Korkeiden ja matalien (maassa) kätköjen treenaamista, tyhjän tilan ilmaisua, mahdollista koiran nostamista korkeille kätköille

- Ohjaamista, silloin kun sitä tarvitaan ja kuinka helposti vahingossa ohjaamme koiraa - vaikka tavoitteena on koiran mahdollisimman itsenäinen etsintätuo

- Kilpailutilanteissa toimimista

- Mukana videoita ja kuvia niin Suomen kuin Ruotsinkin kilpailuista, myös Ruotsista 2.luokan kokeista.

Usein harjoittelua auttaa se, että tietää kokonaisuuden, mihin tähtää. Vaikka ei tähtäisikään alkuperäisen suunnitelman mukaan kilpailemaan, voi harjoitukset rakentaa sen mukaan, että pystyy etenemään aina vain vaativampiin harjoituksiin - koirakin tykkää usein uusista haasteista. Luennoija Miira Hellsten on kisannut parsonrusselinsa kanssa lajia niin Suomessa kuin Ruotsissakin ja treenannut lajia erirotuisten koirien kanssa isosta valkoinenpaimenkoirasta minijalkaiseen jackrusseliin.

Luennolla paljon videoita ja ideoita!

Yleistä Nose Workista:

Tiesitkö, että Nose Work on kehitetty löytökoiria varten USA:ssa? Tarkoituksena oli saada kaikenlaisille koirille sopiva laji, jolla voi nostaa arankin koiran itsetuntoa, saada hauskaa ja turvallista aktivointia ja opettaa koiraa oppimisen saloihin. Lajia voi harrastaa niin koiran kuin kissankin kanssa.

Tässä hajuerottelulajissa koira/kissa oppii erottamaan etsittävän hajun muiden tuoksujen ja häiriöiden joukosta sekä ilmaisemaan hajun sijainnin ohjaajalleen. Laji ei vaadi eläimeltä tai ohjaajalta mitään erikoistaitoja. Lajin periaatteisiin kuuluu, että tekemisen täytyy olla mukavaa ja hauskaa sekä ihmisille että eläimille. Käytettävät koulutusmenetelmät perustuvat palkitsemiseen. Ryhmäkursseilla harjoitellaan yksitellen, joten se sopii usein myös ihmis- tai koira-aroille yksilöille. Lajia on mahdollista harrastaa myös niin, ettei lähistöllä ole muita koiria.

Nose Work on erinomainen aktivointimenetelmä, jota voi harrastaa helposti myös kotona. Toki haasteita kaipaavat koirakot voivat ottaa tähtäimeen lajin kokeet ja kilpailut – joissa koira on aina hihnassa ja arkatassut koirakot voivat käyttää keltaista nauhaa tilaa saadakseen.

Nose Work sopii kaikille koirille ja ohjaajille: myös sokeille tai kuuroille koirille – tai koirille, joilla on joitain fyysisiä vammoja kuten vikaa selässä tai ja jaloissa. Laji sopii kaikenikäisille, veteraaneista yli 4kk ikäisille pennuille.

Luennoitsija Miira Hellsten, eläintenkouluttaja (AT, YTM, CBATI), on muun muassa käynyt kouluttajakoulutuksen Ruotsissa lajin perustajan opeissa sekä treenannut Suomessa usean kollegan ja hajutuntijan tunneilla. Miira on myös kilpaillut lajissa niin Suomessa kuin Ruotsissakin – jossa NoseWork on jo Kennelliiton alainen kilpailulaji.