Arjen taitojen verkkokurssi

Tervetuloa Koira- ja kissakoulu Heiluvan Hännän “Jokakoiran tärkeimmät taidot” -videopaketin pariin!

Eläintenkouluttajamme Piia Laine ja Saana Palkki ovat kuvanneet demovideoita tärkeimmistä taidoista, joita koiran on hyvä osata niin arjessa kuin harrastuslajien parissa. Nämä videot lähtevät ihan taitojen kouluttamisen ensiaskelista.

Videot ovat tarkoituksella lyhyitä ja ytimekkäitä. Kaikkia asioita täydentävät mm. Eläin oppii!, Koiran elekieli ja Koiran ongelmakäytös -luentomme, jotka ovat nyt myös nettiversioina. Luennoilta saat lisätietoja ja -oppeja sekä perusteet videoilla käytetyille koulutusmenetelmille. Myös positiivisen vahvistamisen menetelmillä kouluttaessa samaan lopputulokseen voi päästä eri tavoin.

Videoille on tarkoituksella jätetty kouluttajien kömmähdyksiä, eikä tehtäviin ole valittu koiria, joille tehtävä on helpoin, melkein päinvastoin. Joihinkin videoihin lainasimme toistemme koiria, jotta saimme esiin aidosti alkuvaiheen toimintaa, myös kommervenkkejä, joita myös asiakkaat usein kokevat. Tämä on myös hyvä muistutus siitä, että vaikka koira osaisi yhden ihmisen kanssa jonkin tehtävän hyvin, ei tilanne ole sama toisen ihmisen kanssa. Tähän vaikuttaa moni asia, mm. Ihmisten erilaiset eleet, tapa palkita, tapa puhua jne. Useampihenkilöisessä perheessäkin jokaisen tulisi luoda suhde ja harjoitella erikseen koiran kanssa. Myös olosuhteiden muutos tekee tehtävistä vaikeampia niin koiralle kuin ohjaajalle.

Videolla esiintyvät koirat: Rocky-kleinspitz 1v 1kk, kodinvaihtaja; Lottis-labradori 1v 4kk; Lynn-labradori 1v 5kk; Maukka-australianpaimenkoira 5v, kodinvaihtaja, Ronja-monirotuinen 8v, rescue/kodinvaihtaja.

Videoiden kesto on noin 1 1/4 tuntia. Verkkonmateriaalin lukeminen vaatii kirjautumisen. Kun tilauksesi on käsitelty, käyttäjätunnuksellesi lisätään käyttöoikeudet verkkomateriaaliin.

Voit videoiden lisäksi ostaa myös etäohjausta

Jos haluat lisäksi kouluttajan ohjausta, voit ostaa sitä 30 ja 60 minuutin erissä (ajan voit jakaa osiin niin halutessasi, vähimmäisohjausaika 15min kerrallaan). Tällöin kuvaat jotain / joitain harjoitusvaiheita ja lähetät kouluttajalle linkin videoon. Voit myös harjoitella ja kuvata live-videota, jos näin kouluttajan kanssa sovitte. Ohjauksen saat esim. whatsapp-palvelulla, puhelimitse tai sähköpostilla. Ohjausajoista sovitaan erikseen kouluttajan kanssa sähköpostilla (osoitteet muotoa etunimi @ heiluvahanta.fi).

VIDEOIDEN SISÄLTÖ

Kurssin esittelyvideo

Palkkiomerkki ja katsekontakti

Palkkiomerkin ehdollistaminen koiralle ja miten aloitetaan katsekontaktin opettaminen. Videon lopussa sosiaalisen palkkion käyttäminen koulutuksessa.

Käsikosketus ja vihjeen liittäminen

Käsikosketuksen opettaminen ja miten sitä hyödynnetään esim. hihnakävelyssä. Vihjesanan liittäminen tiettyyn tehtävään.

Hihnakävelyn alkeistreeniä 1/3

Koiran varusteiden valinnasta, mitä paineen (eli vedon) pannassa tai valjaissa pitäisi tarkoittaa koiralle?, hihnan turvallinen käyttö, koiran ohjaaminen oman vartalon eleillä ja palkkioiden käyttö. 

Hihnakävelyn alkeistreeniä 2/3

Lähellä kulkemisen kouluttaminen.

Hihnakävelyn alkeistreeniä 3/3

Hihnakävely ulkona. Aivan lähellä kulkemisen ja vapaamman kulkemisen vuorottelu.

Luopuminen

Luopumisen alkeiskoulutus, vihjesanan liittäminen ja yleistämisen alkeet. Luopuminen tarkoittaa ennaltaehkäisyä, eli koira oma-aloitteisesti tai vihjeen kuultuaan jättää huomioimatta roskan maassa, vieraan ihmiset tms. Luopumisen kouluttamisen tavoite on, että koira ei tulevaisuudessa enää kiinnitä huomiota tiettyihin ärsykkeisiin tai ne nähtyään kääntyy ohjaajaa kohti.

Rauhassa katsominen / LAT

Erilaisten ärsykkeiden rauhassa katsomisen kouluttaminen esimerkiksi ohitusten avuksi sekä palkkion suunnan merkitys tässä yhteydessä. LAT (look at that) menetelmän eri vaiheiden koulutus.

Petitreeni ja häkki

Oman paikan, eli alustan, opettaminen koiralle. Tätä voidaan käyttää harjoitusten tauolla tai arjessa, kun halutaan koiran pysyvän paikallaan rauhallisesti. Häkin opettaminen mukavaksi paikaksi koiralle.

Leukakohdennus

Leukakohdennuksessa koira opetetaan pitämään leukaa paikallaan ihmisen kämmenellä. Tätä taitoa käytetään esim. hoitotoimenpiteiden apuna tai rauhoittamaan kiihtynyttä koiraa.

Luoksetulo 2 videota

Luoksetulon harjoittelu sekä koira kytkettynä pidempään liinaan että vapaana olevan koiran kanssa. Jälkimmäisellä videolla myös kontaktipelin sekä paikalla pysymisen kouluttamista.

Kun ilmoittautumisesi on käsitelty, löydät verkkokurssin materiaalit täältä.