Nosework-alkeet

Kursseja sekä Helsingissä että Porvoossa, tarkistathan kurssipaikan ennen ostoa

Nosework on USA:sta Suomeen rantautunut nenätyöskentelyyn keskittynyt harrastuslaji. Se siirtyi vuoden 2020 alussa Suomen Kennelliiton alaiseksi koelajiksi. Lajia voi harrastaa niin aktivointi- kuin koemielessä. Lajin periaatteisiin kuuluu, että tekemisen täytyy olla mukavaa ja hauskaa sekä ihmisille että koirille.

Noseworkissa koira oppii erottamaan etsittävän hajun (nosework-lajissa tietyt hajut ja niiden yhdistelmät) muiden tuoksujen ja häiriöiden joukosta ja ilmaisemaan sen sijainnin niin sisätiloissa, ulkona, ajoneuvon ulkopinnalta (matalalta eli ei nousta ajoneuvoja vasten) ja laatikoista (ylemmissä koeluokissa myös mm. repuista/matkalaukuista). Nosework eroaa jonkin verran muista hajutyölajeista, esimerkiksi jäljestyksestä – tässä lajissa kätkön tekijä nimenomaan huolehtii, ettei koira voi ”vain” jäljestää ihmisen hajun perässä kätkölle.

Nosework ei vaadi suuria tottelevaisuustaitoja, vaan nimenomaan alkuvaiheessa koira koulutetaan etsimään itsenäisesti eli ohjaaja ei ohjaa koiraansa. Koirat harjoittelevat yksi kerrallaan, joten laji sopii sinänsä myös ihmis- tai koira-aroille yksilöille. Kurssilla pienryhmän (maks. 4 koiraa) koirat odottavat yleensä vuoroaan näköesteen takana (Porvoossa mahdollisuus autossa/ulkona odotteluun). Hyvin arka koira voi treenata joko viimeisenä, eli odottaa vuoroaan autossa, tai ostaa lajitreenejä puolen tunnin yksityiskoulutuksina (kysy lisää piia at heiluvahanta piste fi ja miira at heiluvahanta piste fi).

Saatamme jakaa harjoitusaikaa niin, että kerrallaan on vain kaksi koiraa paikalla. Näin tehdään esimerkiksi harjoitusaiheen mukaan. Tällöin toinen treenaa ja toinen on tauolla (näkösermin takana, ulkona tai autossa). Kurssilaiset saavat kuitenkin kaikki saman harjoitusajan ja mahdollisesta jaosta ilmoitetaan etukäteen.

Nosework on erinomainen aktivointimenetelmä, jota voi harrastaa helposti myös kotona. Toki haasteita ja lajissa kehittymistä kaipaavat koirakot voivat ottaa tähtäimeen kokeet, jolloin viimeistään tarvitaan sokkotreenejä erilaisissa häiriöissä ja ympäristöissä. "Sokkotreeni" tarkoittaa sitä, että koiran ohjaaja ei tiedä kätkön paikkaa. Kätköjen tekijällä on suuri vastuu siinä, miten koira oppii lajin. Jo alkeiskurssilla teemme pääsääntöisesti sokkoharjoituksia.

Kenelle kurssi on tarkoitettu?

 • Nosework-alkeiskurssi on tarkoitettu koirakoille, joilla ei ole aikaisempaa nosework-kokemusta, vasta hyvin vähän lajiin tutustumista esimerkiksi kokeilukerran verran tai tarve aloittaa uudestaan alusta.
 • Mielellään jokin perustaitokurssi pohjalla, jotta koiralla on kokemusta koirakouluympäristöstä ja ja ohjaajalla koiran oikea-aikaisesta palkkaamisesta ja eri palkitsemiskeinoista muun muassa.
 •  Nosework sopii kaikille koirille ja ohjaajille: myös aroille, sokeille tai kuuroille koirille tai koirille, joilla on joitain fyysisiä vammoja (tämä otetaan huomioon harjoituksissa).
 • Sopii niin veteraanikoirille kuin yli 4kk ikäisille pennuille.

Suositeltavat esitiedot:

 • Eläin oppii -verkkoluento (sisältyy kurssin hintaan). Kotona katsottavan luennon kesto noin 3t, katsomisaikaa kuukausi siitä päivästä, kun saa katseluoikeudet.
 • Noseworkin perusteet  -verkkoluento (sisältyy kurssin hintaan). Kesto noin 2,5-3t ja katsomisaikaa on noin kuukausi.
  Kursseihin sisältyviin luentoihin laitamme katseluoikeuksia pääsääntöisesti perjantaisin (kurssin ostamispäivämäärien mukaan) ja lähetämme siitä erillisen ohjesähköpostin.

Mitä kurssi sisältää?

 • Kaksi luentoa ja eukalyptus-hydrolaattipullon
 • Koiran ohjaaja oppii hajukoiran kouluttamisen perusasioita ja harjaantuu tekemään omalle koiralleen sopivia harjoituksia. Ensimmäisellä kurssikerralla käydään myös läpi keskustellen lajiin / harjoituksiin liittyviä asioita ja osallistujat saavat info-paketin luettavaksi. 
 • Koiralle varmistetaan itsenäisen työskentelyn pohja (tähän saa kurssilta myös muita harjoituksia kotiläksyksi, jotka eivät liity etsittävään hajuun)
 • Hajun etsimisen taidot esim. hajuradan ja sisäetsinnän kautta.
 • Loppupuolella kurssia voimme mahdollisesti tehdä harjoituksia ulkona.
 • Pyrimme ensisijaisesti saamaan jokaiselle koiralle mahdollisimman varman alun lajiin - jokainen koirakko etenee omaa tahtiaan, siksi harjoituksetkin voivat vaihdella eri koirille. Treenit siis pyritään räätälöimään kullekin koirakolle sopiviksi.

  Tarjoamme noseworkissa lisäksi eritasoisia jatkokursseja, teemakursseja ja -päiviä sekä kausiryhmiä.