Nosework-kurssit

Kursseja sekä Helsingissä että Porvoossa - tarkistathan kurssipaikan ennen ostoa

Nosework on USA:sta Suomeen rantautunut, vuoden 2020 alusta Suomen Kennelliiton alaiseksi koelajiksikin muotoutunut nenätyöskentelylaji. Sitä voi harrastaa niin aktivointi- kuin koemielessä. Laji sopii ja on alun perin kehitettykin myös aroille koirille ja Heiluvassa Hännässä lajin ylituomari, eläintenkouluttaja Miira Hellsten kouluttaa noseworkia yksityiskoulutuksina myös kissoille. Jos kiinnostuit tästä, ota yhteyttä suoraan Miiraan miira at heiluvahanta.fi

Noseworkissa koira (kissa tai muu eläinlaji) oppii erottamaan kohdehajun muiden tuoksujen ja häiriöiden joukosta ja ilmaisemaan sen sijainnin niin sisätiloissa, ulkona, ajoneuvon ulkopinnalta (matalalta eli ei nousta ajoneuvoja vasten) ja laatikoista (ylemmissä koeluokissa myös mm. repuista/matkalaukuista). Nosework-lajissa kohdehajuja ovat vesipohjaiset eukalyptus-, laakerinlehti- ja laventelihydrolaatit: yksi tippa siirrännäiseen eli huopatassun-, vanulapun- sideharsotaitoksenpalaseen tai vanupuikon päähän imeytettynä. Nosework eroaa jonkin verran muista hajutyölajeista, esimerkiksi jäljestyksestä – tässä lajissa kätkön tekijä nimenomaan huolehtii, ettei koira voi ”vain” jäljestää ihmisen hajun perässä kätkölle. Kokeissa kätkö on aina niin, ettei ohjaaja tiedä kätkön sijaintia etukäteen, joten treeneissäkin on tärkeää harjoitella paljon kätköjen löytymistä tällä tavoin ”sokkona” eli ohjaajan tietämättä kätkön paikkaa.

Noseworkin voi aloittaa meillä joko:

  1. ”Työkoiratyylisesti” NOSEWORKIN ILMAISUKURSSIN kautta kouluttaen eläimelle ensimmäisenä ilmaisun vahvaksi joko harjoitushajun (kuten kankainen ruokavirikepallo, kong tai ruokarasia) tai kohdehajun kanssa. Suosittelemme tämän polun valintaa, jos tiedät haluavasi kokeisiin ja sinulla on jo koulutustaitoja hallussasi peruskurssiemme kautta kuten palkkiomerkin oikea-aikainen käyttö. Tämän polun voi valita jo noin 4kk ikäisen pennun kanssa tai aivan vanhuskoirankin kanssa. Näin ehkäisemme, ettei ilmaisuun tule roskakäytöksiä mukaan ja että etsintä huipentuu koiran mielessä superkivaan ja selkeään asiaan eli koulutettuun ilmaisukäytökseen. Tälle kurssille voi tulla myös jatkokurssina, vaikka olisi ensin aloitettu nosework alkeiskurssin kautta tai Pentunosework-kurssin kautta.
  2. Nosework alkeikurssin etsintä-edellä -menetelmän kautta, jolle voi tulla minkä tahansa koiran kanssa, vaikka perustaitoja arjen taitojen kurssiemme kautta ei olisi juurikaan ohjaajalla hanskassa ja jos ei halua kokeisiin tai jos haluaa mieluummin kouluttaa ilmaisun etsintäkäytöksen jälkeen.
  3. Pentu- ja arkatassunoseworkin kautta: tällä kurssilla koulutetaan etsinnän perustaitoja ja erilaisiin häiriöihin ja ympäristöön ja ihmisiin siedättämistä kohdehaju-ruuan tai ruokapalkkiorasioiden kautta. Näistä taidoista voi siirtyä myöhemmin Ilmaisukurssille tai ensin alkeiskurssille.

Jatkotreenausta saa meillä Noseworkin jatkokurssin kautta, jossa pyritään huomioimaan yksilöllisesti koirakoiden tarpeet. Meillä on myös pidemmälle ehtineille syys- ja erikseen kevätkauden kestäviä kausiryhmiä sekä viikonloppuvalmennusryhmiä ja tulossa on taas kevätkaudelle 2023 myös yksittäisiä teematreenejä.

Noseworkin koesäännöt löydät täältä:

https://www.kennelliitto.fi/lomakkeet/nosework-kokeen-saannot-ja-ohjeet

https://nuuhkut.fi/2022/06/07/nosework-arvostelun-muutokset-1-6-2022

Nosework ei vaadi suuria tottelevaisuustaitoja, vaan koira koulutetaan etsimään itsenäisesti eli ohjaaja ei ohjaa koiraansa alussa lainkaan. Koirat harjoittelevat yksi kerrallaan, joten laji sopii sinänsä myös ihmis- tai koira-aroille yksilöille. Kurssilla pienryhmän (maks. 4 koiraa) koirat odottavat yleensä vuoroaan näköesteen takana (Porvoossa mahdollisuus autossa/ulkona odotteluun). Hyvin arka koira voi treenata joko viimeisenä, eli odottaa vuoroaan autossa, tai ostaa lajitreenejä puolen tunnin yksityiskoulutuksina (kysy lisää miira@heiluvahanta.fi tai kanerva@heiluvahanta.fi).

Saatamme jakaa harjoitusaikaa niin, että kerrallaan on vain kaksi koiraa paikalla. Näin tehdään esimerkiksi harjoitusaiheen mukaan. Tällöin toinen treenaa ja toinen on tauolla (näkösermin takana, ulkona tai autossa). Kurssilaiset saavat kuitenkin kaikki saman harjoitusajan ja mahdollisesta jaosta ilmoitetaan etukäteen.

Nosework on erinomainen aktivointimenetelmä, jota voi harrastaa helposti myös kotona. Toki haasteita ja lajissa kehittymistä kaipaavat koirakot voivat ottaa tähtäimeen kokeet, jolloin viimeistään tarvitaan sokkotreenejä erilaisissa häiriöissä ja ympäristöissä. "Sokkotreeni" tarkoittaa sitä, että koiran ohjaaja ei tiedä kätkön paikkaa. Kätköjen tekijällä on suuri vastuu siinä, miten koira oppii lajin. Jo alkeiskurssilla teemme pääsääntöisesti sokkoharjoituksia.

Nosework sopii kaikille koirille ja ohjaajille: myös aroille, sokeille tai kuuroille koirille tai koirille, joilla on joitain fyysisiä vammoja (tämä otetaan huomioon harjoituksissa). Laji on hyvä aktivointitapa niin veteraanikoirille kuin yli 4kk ikäisille pennuillekin.

 

Kenelle mikäkin kurssi on tarkoitettu?

  • Noseworkin ilmaisukurssin kautta voi aloittaa tai jatkaa nosework-lajia. Tällä kurssilla koulutetaan eläimelle ensimmäisenä ilmaisu vahvaksi joko harjoitushajun (kuten kankainen ruokavirikepallo, kong tai ruokarasia) tai kohdehajun kanssa. Suosittelemme tämän polun valintaa ensimmäisenä kurssina noseworkissa, jos tiedät haluavasi kokeisiin ja sinulla on jo koulutustaitoja hallussasi peruskurssiemme kautta kuten palkkiomerkin oikea-aikainen käyttö. Tälle kurssille voi tulla myös jatkokurssina muilta nosework-kursseilta.
  • Noseworkin alkeikurssin voi aloittaa lähes minkälaisen koiran kanssa vain ja siirtyä siitä Ilmaisu- tai jatkokurssille. Kurssilla harjoittelemme koiran itsenäistä etsintää nosework-hajujen kanssa lajia aloittelevien koirakoiden kanssa.
  • Pentu-Nosework -kurssi sopii noin 3kk-12 kk -ikäisille tai vanhemmillekin koirille kuten aremmillekin koirille hyväksi aktivointi- ja erilaisiin häiriöihin ja ympäristöihin siedättämisen kurssiksi
  • Nosework-Jatkokurssit räätälöimme Nosework alkeiskurssilla, Ilmaisu-kurssilla tai muilla tavoin noseworkin aloittaneille koirakoille.
  • Kausiryhmiin voit kysyä jonotuspaikkaa suoraan niiden kouluttajalta Miira Hellsteniltä miira@heiluvahanta.fi