Kouluttajatiedot

Piia

Laine

Olen eläintenkouluttaja (at) sekä nosework-koulutusohjaaja (NWF) ja työskennellyt Heiluvassa Hännässä vuodesta 2016. Aiemmissa ammateissani olen työskennellyt ihmisten parissa eri aloilla.

Kasvoin eläinten keskellä: lapsuuteen kuuluivat kissoja, koiria, kaneja, muutama lemmikkilammas sekä poneja ja hevosia. Harrastin tavoitteellista kilparatsastusta niin esteillä kuin kouluratsastuksessa 6-16 -vuotiaana ja tuon ajan meillä oli myös oma talli, jossa luonnollisesti osallistuin arjen töihin, omien ja hoitohevosten kanssa.

Muutaman vuoden eläimettömän elon jälkeen luokseni muutti rescue-kisu Viiru. Viiru oli arkajalka, jonka eteneminen ”rohkeuskisuksi” kuitenkin alkoi, kun perusluottamus oli saavutettu.

Vuodesta 2012 olen kouluttanut omia koiria, kolmea kodinvaihtajaa, jotka ovat tulleet 7kk-8v iässä (bordercollie, australiankelpie, kleinspitz) sekä australiankelpien ja metsästyslinjaisen labradorin pentuja positiivisen vahvistamisen koulutusmenetelmillä sekä arjen asioissa että eri harrastuslajeissa. Lisäksi olen kasvattanut labradorinnoutaja opaspennun, joka nykyään työskentelee sokean opaskoirana. Omien koirien lisäksi treenaan välillä kavereiden koirien kanssa.

Harrastan tai olen harrastanut mm. näitä lajeja: Nosework (hajutesti ja möllikokeet kahden koiran kanssa, tällä hetkellä treenataan 2-luokan tasolla), Rally-toko (RTK2), agility sekä erilaiset hajutyöt (hajuerottelu (ID), esine-etsintä, ihmisjälki, verijälki) kuin näitä tukevia erilaisia temppuja ja jumppatuokioita.

Kilpailemisen harrastaminen on hyvä asia itselleni, sillä asetetut tavoitteet aktivoivat järjestelmälliseen harjoitteluun. Kilpailutilanteessa saa vinkit sekä vielä harjoittelua odottavista asioista, optimaaliseen suoritukseen liittyvistä ennakkovalmisteluista niin koiran kuin itseni osalta sekä näkee, miten yhteistyö koiran kanssa sujuu jännittävässäkin tilanteessa. Myös näissä asioissa valmennan ihmisiä ja pidän luentoja.

Minulle kuitenkin kilpailuja tärkeämpää on arkielämä, kaikkien hyvinvointi ja monipuolinen tekeminen eläinten kanssa. Esim. kilpailuista eläköitynyt seniorikoiranikin syttyi treenaamisesta ja sen kanssa oli kiva harjoitella uusia asiota / liikkeitä oppiakseen jälleen itse enemmän.

Käyn säännöllisesti sekä luennoilla että erilaisissa käytännön koulutuksissa niin omien koirieni kanssa kuin katseluoppilaana. Olen känyt viime vuosina mm. Jirka Vierimaan, Karita Häkkisen, Elli Kinnusen, Mervi Niemen, Juha Pasasen, Saana Palkin ja Noora Tihtosen koulutuksissa/luennoilla, sekä Heiluvan Hännän Miira Hellstenin treeneissä.